Wie schakelt ventilatie uit bij een gifwolk?

Kijk op de risicokaart van Nederland, en u ziet dat het risico veruit het grootst is in de regio Rotterdam-Rijnmond. Maar ook elders varen schepen en rijden treinen met gevaarlijke stoffen door dichtbevolkt gebied en overal in Nederland bevinden zich gevarenzones nabij of zelfs ín woongebieden. Gebouwen zijn vaak voorzien van centrale mechanische ventilatie voor verversing van de lucht. Wanneer er buiten een gifwolk hangt, moet deze zo snel mogelijk uitgeschakeld worden. Echter kan dat vaak alleen in de gebouwen zelf worden aan- of uitgeschakeld door een aangewezen sleutelhouder. En de sleutelhouder gaat bij een gaswolk de straat niet op om het ventilatiesysteem uit te schakelen of is hij/zij te laat. Het eerste kwartier is bij gifwolken cruciaal.

De veiligheidsregio biedt u BOA-V

In samenwerking met de brandweer (Veiligheidsregio) van Rotterdam-Rijnmond heeft RAM Mobile Data daarom een systeem ontwikkeld, waarmee de meldkamer ventilatiesystemen met één druk op de knop kan uitschakelen. Dit systeem heet Bediening op Afstand van Ventilatie (BOA-V). In samenwerking met onze eerste klant Maasdelta heeft BOA-V verder vorm gekregen.

Het BOA-V systeem is geïntegreerd in de werkschermen van de meldkamer. Op het moment dat er een incident wordt gemeld, tekent de centralist op de GIS-kaart een risicogebied af. De software vraagt dan “Wilt u de onderliggende ventilatiesystemen uitschakelen?”. Als de centralist “Ja” aanvinkt, worden de systemen uitgeschakeld.

Bewezen effectief

  • Door de brandweer (Veiligheidsregio) van Rotterdam-Rijnmond is een lijst met meer dan 100 eisen en wensen opgesteld, waar BOA-V als enige aan voldoet en is de standaard.
  • Bestaande technieken (op basis van P2000) vond men niet toereikend of worden uitgefaseerd (TF).
  • Mobitex netwerk werkt altijd, ook bij rampen, wanneer andere communicatienetwerken wegvallen.
  • Het systeem test zichzelf automatisch – u weet dat het werkt.

 

BOA-V in gebruik

BOA-V wordt al omarmd door de meeste corporaties, waaronder de eerder genoemde Maasdelta, Woonbron, Woonvisie en de Leeuw van Putten.

Snel en gemakkelijk

  • BOA-V is onderdeel van de meldkamersoftware die dagelijks gebruikt wordt. Voor medewerkers is schakelen een routinehandeling.
  • De meldkamer tekent een ‘risicogebied’ af op een kaart.
  • De software vraagt dan zelf: “Wilt u onderliggende ventilatiesystemen uitschakelen?”.

Stap over op BOA-V

Kortom BOA-V biedt u een uitstekende oplossing voor het op afstand automatisch uitschakelen van de ventilatie in noodgevallen. Laat uw gegevens achter of bel direct met onze specialist Oscar de Kogel: 030 – 2 390 343.

> Brochure “Ventilatie uit bij rampen: BOA-V schakelt op afstand

Onze BOA-V partners

ben van schoor Feenstra logo Breijer bevico-logo

 

 

Neem contact met ons op

Stuur ons een korte mail en we nemen snel contact met u op.

Start typing and press Enter to search