Het eerste kwartier bij gifwolken is cruciaal

Kijk op de risicokaart van Nederland, en u ziet dat het risico veruit het grootst is in de regio Rotterdam-Rijnmond. Maar ook elders varen schepen en rijden treinen met gevaarlijke stoffen door dichtbevolkt gebied, en overal in Nederland bevinden zich gevarenzones nabij of zelfs ín woongebieden. Opgesloten Gebouwen zijn vaak te gesloten voor voldoende natuurlijke ventilatie en daarom voorzien van centrale mechanische ventilatie voor verversing van de lucht. Dat betekent dat het systeem buitenlucht naar binnen zuigt. Wanneer er buiten een gifwolk hangt, is dat gevaarlijk. Het is daarom van belang om de centrale mechanische ventilatie in gebouwen te kunnen stoppen. Veel installaties kunnen echter alleen in de gebouwen zelf worden aan- of uitgeschakeld, en alleen door een aangewezen sleutelhouder. Als er al aan wordt gedacht, zal de sleutelhouder bij een gaswolk de straat niet op gaan om het ventilatiesysteem uit te komen schakelen, of is hij/zij te laat. Het eerste kwartier is bij gifwolken cruciaal.

BOA-V biedt u de oplossing

In samenwerking met de brandweer (Veiligheidsregio) van Rotterdam-Rijnmond heeft RAM Mobile Data daarom een systeem ontwikkeld, waarmee de meldkamer ventilatiesystemen met één druk op de knop kan uitschakelen. Dit systeem heet Bediening op Afstand – Ventilatie (BOA-V). In samenwerking met onze eerste klant Maasdelta heeft BOA-V verder vorm gekregen.

Het BOA-V systeem is geïntegreerd in de werkschermen van de meldkamer. Op het moment dat er een incident wordt gemeld, tekent de centralist op de GIS-kaart een risicogebied af. De software vraagt dan “Wilt u de onderliggende ventilatiesystemen uitschakelen?”. Als de centralist “Ja” aanvinkt, worden de systemen uitgeschakeld.

“Veiligheidsbewustzijn ontstaat helaas pas als mensen de bedreiging voelen.”

Betrokken

 • Door de brandweer (Veiligheidsregio) van Rotterdam-Rijnmond is een lijst met meer dan 100 eisen en wensen opgesteld, waar BOA-V als enige aan voldoet.
 • Bestaande technieken (op basis van P2000 en TF) vond men niet toereikend.
 • Mobitex heeft een licentie tot minimaal 2020. De toekomst van andere netwerken is onzeker.
 • In Rotterdam-Rijnmond is BOA-V de standaard. Leverancier RAM Mobile Data is een gerenommeerd, financieel gezond bedrijf.

Betrouwbaar

 • De hele keten kent geen zwakke schakels.
 • Servers zijn dubbel uitgevoerd.
 • Mobitex werkt altijd, ook bij rampen, wanneer andere communicatienetwerken wegvallen.
 • De brandweer schakelt zelf.
 • Dat gebeurt vanuit hun eigen software, waar ze dagelijks mee werken.
 • Het systeem test zichzelf automatisch – u weet dat het werkt.

Snel

 • BOA-V is onderdeel van de meldkamersoftware die dagelijks gebruikt wordt. Voor medewerkers is schakelen een routinehandeling.
 • De meldkamer tekent een ‘risicogebied’ af op een kaart.
 • De software vraagt dan zelf: “Wilt u onderliggende ventilatiesystemen uitschakelen?”.

Stap over op BOA-V

Kortom BOA-V biedt u een uitstekende oplossing voor het op afstand automatisch uitschakelen van de ventilatie in noodgevallen. Laat uw gegevens achter of bel direct met onze specialist Oscar de Kogel: 030 – 2 390 343.

>> Download onze brochure “Ventilatie uit bij rampen: BOA-V schakelt op afstand